Sivustomme käyttää evästeitä käyttäjäkokemuksen parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt yksityisyyden suojamme ja evästeiden käytön. ×

Esiintyvä laulaja

Posted by admin at 4:02 PM on Jun 4, 2018

Share:


Anna Vihonen / Vocal CoachSuurin osa Suomessa työskentelevistä muusikoista ja laulajista tekee ainakin jossain vaiheessa uraansa myös bilekeikkaa: eli esiinnytään baareissa, yökerhoissa ja yksityisissä juhlissa ja soitetaan muiden artistien tunnettuja pop- ja rock -kappaleita. Bilebändin tarkoitus on ensisijaisesti nostattaa tunnelmaa, tanssittaa ja laulattaa yleisöä ja luoda hyvää fiilistä.

Jossain vaiheessa olen tehnyt tällaisia keikkoja paljonkin ja oppinut erityisesti esiintymisestä; kuinka luodaan yleisöön kontakti ja kuinka lauletaan kaikenlaisissa olosuhteissa. Keikkapaikkoja on monenlaisia ja tilojen akustiikka, PA-laitteiden laatu, lavan koko ja yleissoundi, sekä tietysti itse yleisö, vaihtelevat.

Olin viikonlopppuna pitkästä aikaa perinteisellä yökerhokeikalla ja siitä innostuneena ajattelin kirjoittaa omia ajatuksiani ja vinkkejäni keikkaileville, tai keikoille tähtääville, laulajille.


1. Tunne esitettävä materiaali

Monesti on ihan okei ottaa bilekeikalle nuottiteline (tai tabletti) biisien sanoja varten - varsinkin jos soitettavana on monta setillistä musiikkia. Omasta kokemuksesta voin kuitenkin sanoa, että olosi lavalla on mukavampi kun tunnet kappaleet mahdollisimman hyvin etukäteen ja suhtaudut nuottitelineeseen ikään kuin tukisanalistana. Näin et myöskään ole koko ajan nenä kiinni nuottikansiossa vaan ehdit huoletta keskittyä olennaiseen, eli kommunikointiin yleisön kanssa.

Itse opettelen nykyään biisit ulkoa mikäli se on aikataulullisesti mahdollista. Itselläni opettelua toki helpottaa se, että ohjelmistoa on 15 vuoden aikana kertynyt aika kattavasti ja usein keikkaohjelmistoissa on myös paljon vakiobiisejä.

Meitä on erilaisia oppijoita, tästä kirjoitinkin joulukuisessa blogissani. Tehokkain keino bilekeikalle valmistautuessa on itsellä viime aikoina tuntunut olevan keskittynyt kuunteleminen: kuuntelen keikkamateriaalin rauhassa pari kertaa läpi, silmät kiinni, ja pyrin auditiivisen (eli kuulo-) muistini avulla tallettamaan mahdollisimman hyvin päähäni kappaleiden rakenteet ja tekstit.

2. Lämmittele ennen keikkaa ja keskity hengitystekniikkaan myös keikan aikana

On yllättävän raskasta laulaa esimerkiksi 75-minuutin keikkasetti lavalla yleisön edessä, valojen paahtaessa kasvoille, bändin voiman jyrätessä taustalta. Vaikka biisit sujuisivat vaivatta kotitreeneissä, on hyvä huomioida lavalla kehoosi virtaava adrenaliini ja siitä aiheutuva innostus (tai jännitys). Itse esimerkiksi liikun bilekeikoilla aika paljon lavalla, se on osa esiintymistä.

Lämmittelyt ja syvän hengityksen huomioiminen mahdollisuuksien mukaan lavallakin edistävät jaksamistasi ja kehosi pysymistä rentona. Esimerkiksi kitarasoolojen aikana on hyvä hetki hengähtää ja tsekata että hengität vatsanpohjaan saakka - eli palleasi toimii oikein!

Vettä voi ja kannattaa juoda sopivissa väleissä keikkaa, mutta ei liikaa! Jos suu tuntuu jännityksestä kuivalta, kokeile mieluummin vaikka purra hetki kieltäsi ennen keikkaa tai biisien välissä - huomaat että sylkeä erittyy suuhun. Keikalla ja ennen keikkaa kannattaa myös juoda mieluummin huoneenlämpöistä vettä, jääkylmä vesi voi aiheuttaa jännitystä äänihuuliin.

3. Tunne äänesi

Keikkaolosuhteet vaihtelevat esiintymispaikasta riippuen, ja todellisuus on että monesti et kuule itseäsi kunnolla. Esimerkiksi viime viikonlopun keikalla ei ollut laulajalle ollenkaan monitoria.

Jos et kuule itseäsi kunnolla, on suuri vaara että alat huutamaan ja puskemaan ääntä - aiheuttaen sen väsymisen ennen aikojaan.

Itse laulan korvatulpat päässä kaikki vähänkin kovemmalla volyymilla soitettavat keikat.
Hyvät korvatulpat (esim. Elacin) vaimentavat ympäriltä tulevaa melua suodattaen kuitenkin äänet niin, että saat selkeästi selvää ympäriltäsi tulevasta äänimaailmasta. Tulpat päässä myös kuulet oman tekemisesi selkeämmin, sillä bändin kanssa lavalla huonolla monitoroinnilla (tai ilman monitorointia) vetäessä ympärilläsi jyllää todella kova äänimassa. Tulpat vaimentavat volyymia sopivasti jotta saat selvää muista instrumenteista, sävellajeista ja omasta tekemisestäsi. Ja ennen kaikkea: suojaat kuuloasi! Mikäli mielit keikkailemaan enemmänkin bändien kanssa suosittelen investoimaan laadukkaisiin korvatulppiin ja treenaamaan niiden käyttöä bänditreeneissä!

Huutamisen välttämiseen auttavat myös hengitystekniikka ja lämmittely, jotka jo mainitsin.
Lisäksi teen kehotietoisuusharjoituksia ennen keikkaa, ja tsekkaan keikan aikanakin että ääneni säilyy yhteydessä kehooni. Rentous on tärkeää säilyttää tiukassakin tilanteessa!


4. Elä hetkessä

Kaikki ei aina bilekeikalla mene suunnitelmien mukaan. Sanat saattavat unohtua, kappaleiden rakenteet muuttua lennosta tai yleisö ei vaikka aluksi innostukaan bändin meiningistä.

Ole avoin ja valppaana muutoksille: keskity koko ajan myös bändin tekemiseen ja soittajien kanssa kommunikointiin. Jos meininki tanssilattialla on huipussaan, voi olla paikallaan esimerkiksi lisätä muutama kertosäe tai soolo kappaleen loppuun. Yhteinen kommunikointi bändikavereiden kanssa kehittyy ajan myötä ja pienet mokat eivät ole vakavia - pääasia on jatkaa eteenpäin, vaikka unohtaisikin jonkin laulufraasin tai rakenne ei menisikään suunnitelmien mukaan.

Välillä yleisö voi olla vaisua ja vaikuttaa hyvinkin vähän kiinnostuneelta live-musiikista. Siihen ei kannata jäädä kiinni, vaan pitää hauskaa lavalla soittokavereiden kanssa ja edelleen ottaa rohkeasti katsekontaktia ihmisiin. Jos sinulla on hyvä energia lavalla, se usein välittyy ja tarttuu myös muihin. Parhaassa tapauksessa saatte joka tapauksessa hyvän meiningin aikaiseksi, se vaatii vain enemmän yleisön lämmittelyä.

5. Pidä hauskaa!

Esiintymisen tulee olla ennen kaikkea hauskaa. Varsinkin bilekeikoilla yhtyeen tehtävä on ensisijaisesti viihdyttää yleisöä. Vain tekemällä oppii ottamaan rohkeasti kontaktia yleisöön.

Yksi tärkeä vinkki on suhtautua itseensä rennosti, unohtaa suorittaminen ja keskittyä musiikkiin, jammailuun bändin ja yleisön kanssa - ja siihen ajatukseen, että kaikki ovat paikalla pitämässä hauskaa.

Omaa lavaolemista voi kehittää katsomalla netistä keikkataltiointeja. Esimerkiksi Tina Turner ja Robbie Williams ovat artisteja, jotka ovat hioneet lavapresenssinsä ja esityksensä huippuunsa. Tai esimerkiksi Steven Tyler joka vain luontevasti tulee ja ottaa lavan haltuun. Heidän tekemisensä on välitöntä, huolellista ja varmaa.

Lisäksi voit käydä keikkaohjelmistoa läpi mielikuvaharjoittelun avulla: eli biisiä kuunnellen jo kuvitella kuinka esität sitä lavalla. Huomioi myös ne hetket jolloin et laula (esimerkiksi soolojen aikana ja biisien välissä) - olet silloinkin lavalla ja yhtyeen keulahahmo! Säilytä kontakti yleisöön.
Aloita pienin askelin kehittämään myös esiintymistaitojasi.

Parhaiten suhtaudut itseesi ja tekemiseesi rennosti lavalla, kun olet varma siitä mitä teet. Eli olet harjoitellut materiaalin, tiedät ja tunnet että osaat. Loppu onkin sitten vain hauskanpitoa.