Sivustomme käyttää evästeitä käyttäjäkokemuksen parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt yksityisyyden suojamme ja evästeiden käytön. ×

Herkkyys voi olla olla laulajan voimavara

Posted by admin at 11:15 AM on Sep 18, 2019

Share:


Anna Vihonen / Vocal Coach

rsz_stocksnap_pk857df1ls.jpg

 

Nuorena kävin jonkin verran musikaalien koe-esiintymisissä. 

Muistan erään koe-esiintymispäivän, joka meni mielestäni hyvin.
Laulu sujui hyvin, jännitin hieman ryhmän edessä tehtäviä tanssiliikkeitä, improvisoin muiden mukana ja heittäydyin niin hyvin kuin pystyin.
 En kuitenkaan päässyt toista koe-esiintymispäivää pidemmälle.

Kuulin jälkikäteen puskaradion kautta, että olin ulospäin vaikuttanut hiljaiselta ja vakavalta koe-esiintymistilanteessa. Mielestäni olin osannut olla aika rennosti oma itseni jännittävässä paikassa, mutta ajattelin myös heti että olin tehnyt jotain väärin...

Tiedosti olevani ujo suuressa porukassa, ja perfektionisti sisälläni ajatteli, että tästä heikosta luonteenpiirteestä tulisi päästä eroon.


"Perfektionisti sisälläni ajatteli, että ujo luonteeni on heikkous josta olisi päästävä eroon."
 

Tilanne palasi mieleeni vasta vuosia myöhemmin. Olin meditaatioretriitillä buddhalaisluostarissa Nepalissa, ja keskustelin illallisella musiikin tekemisestä australialaisen miehen kanssa. Kerroin rehellisesti, että olin taas innolla alkanut kirjoittaa uutta musiikkia jota aion lähteä äänittämään ja julkaisemaan, ja että samalla olin todella epävarma ja pelokas ajatuksesta paljastaa tekeleitäni maailmalle. Mies totesi että taidan olla aika introvertti ihminen, johon nyökkäsin hymyillen.
“Introvertit ovat syvällisiä pohdiskelijoita”, mies sanoi. “Ja jos heillä on keino purkaa ajatuksiaan musiikkiin tai muuhun taiteeseen, se on valtava lahja.”

Sanat jäivät kaikumaan mieleeni. Ymmärsin, että olen todellakin syvällinen, hiljainen pohdiskelija. Ja että se ei välttämättä olekaan heikkouteni, niinkuin olin ajatellut vuosia aiemmin, vaan se voisi olla myös vahvuuteni!

En nuorena tuntenut tätä persoonallisuustermiä, enkä siten osannut sitä itsestäni edes tunnistaa.
Olin kunnianhimoinen laulajan urani suhteen, ja koin helposti kaiken kritiikin virheinä itsessäni.
 

"Aiemmin täydellisyys ja suoritukset tuntuivat mielestäni laulajana tavoiteltavilta asioilta, nykyään arvostan läsnäoloa, aitoutta ja tunneyhteyttä enemmän"


Elämä etenee kuitenkin juuri niin kuin on tarkoitettu: p​​​​​ääsin opiskelemaan muusikoksi konservatoriolle ja olen tehnyt paljon laulajan töitä bändien solistina. Se on kotikenttääni: viihdyn soittajien kanssa lavalla ja olen kehittynyt solistina ja esiintyjänä valtavasti vuosien saatossa.

Bändien kanssa soittaminen on ruokkinut myös sisäistä biisintekijääni. Pian uskallan taas avata senkin puolen itsestäni maailmalle. 

Olen ehtinyt vuosien varrella myös kehittää omaa itsetuntemustani: varmuuttani, luottamustani ja rennompaa suhtautumista tekemisiini. Jos olisin vielä parikymppinen, olisin pulassa itsekriittisyyteni kanssa. Nyt olen tyytyväinen siinä missä olen, ja sinut oman introverttiuteni kanssa. 

Itsetuntemuksen kehittyminen on opettanut minua myös arvostamaan herkkyyttäni. 
Olen oppinut avautumaan yhä enemmän tulkitsijana, ja käyttämään tunneyhteyttäni hyväkseni laulajana. Aiemmin täydellisyys ja suoritukset tuntuivat mielestäni laulajana tavoiteltavilta asioilta, nykyään arvostan läsnäoloa, aitoutta ja tunneyhteyttä enemmän. Ja omaa aitoutta tavoitellessa herkkyys ja syvällisyys voivat olla sinunkin voimavarojasi.