Sivustomme käyttää evästeitä käyttäjäkokemuksen parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt yksityisyyden suojamme ja evästeiden käytön. ×

Huomenta, Aamu-Ääni!

Posted by admin at 8:53 AM on Apr 13, 2018

Share:


Anna Vihonen, Vocal Coach




Onko äänesi joskus käheä tai tavallista tummempi aamuisin? Se kertoo, että olet nukkunut yösi hyvin!

Unen aikana kurkun kudoksiin kertyy nestettä, joka muuttaa ääntä hetkellisesti. Lisäksi kun äänihuulet lepäävät yön aikana, kurkkuun kertyy limaa. Ylimääräinen lima ja neste kuitenkin valuvat itsekseen pois päivän aikana.

Jos taas olet nukkunut suu auki, limakalvot ovat ehkä kuivuneet yön aikana. Tällöin äänihuulet eivät pääse värähtelemään normaalisti ja “aamuääni” on matala ja epätasainen.
Limakalvot kyllä hoitavat itse itsensä tässäkin tilanteessa - limaneritys tasaantuu ja ääni normalisoituu vähitellen.


Vaikka rykiminen tuntuisi luontevalta keinolta kirkastaa aamuääntä, se oikeastaan vain ärsyttää äänihuulten limakalvoja: rykiessä limaa irtoaa enemmän ja limakalvot joutuvat erittämään vielä enemmän limaa kostuttaakseen kuivuneet alueet. Tästä voi aiheutua koko päivän kestävä rykimiskierre. Kannattaa siis vain antaa äänellekin oma aikansa herätä uuteen päivään.

Mikäli käytät ääntäsi heti aamusta, kannattaa ääntä lämmitellä varovasti ja huolellisesti.


Kevyt hyräily on hyvä tapa aloittaa äänihuulten herättely - ja äänihuulten värähtely myös irrottaa ylimääräisen liman itsestään. Kun ääni tuntuu heränneeltä voit edetä vaiheittain muihin lämmittelyharjoituksiin tai yksinkertaisesti puhua ääneen.
Vinkkejä äänen avaukseen löydät vaikka täältä.


Itse tykkään myös aloittaa päiväni juomalla kupillisen (tai kaksi) lämmintä vettä, johon puristan puolikkaan sitruunan ja hieman juoksevaa hunajaa. Tuntuu, että se herättää ja virkistää mukavasti, mutta vaikutus voi toki olla myös ihan psykologinen. Laulajille tarjoillaan monenlaisia vinkkejä siitä mitkä ruoat ja juomat ovat hyväksi äänelle, mutta oikeastaan vain sinä voit tietää mikä tuntuu auttavan juuri sinua! Riittävä veden juonti on kuitenkin suositeltavaa heti aamusta, ennen esitystä tai treeniä ja jos ääni tuntuu käheältä.