Sivustomme käyttää evästeitä käyttäjäkokemuksen parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt yksityisyyden suojamme ja evästeiden käytön. ×

Laulajana studiossa

Posted by admin at 11:49 AM on Apr 21, 2018

Share:


Anna Vihonen / Vocal Coach


Eilinen vierähti studiotöiden parissa, pääasiassa taustalauluja ja lauluvalmennusta tehden.
Äänitystyö on mielestäni todella kivaa, ja ihan erilaista kuin live-esiintyminen!

Kuulokkeet päässä laulaminen ja studiomikrofoni saattavat ekalla kerralla tuntua oudoilta ja äänityksessä jokainen pikkujuttu kuuluu läpi: sävyt, hengitys, artikulointi, vire.... Ja yhtäkkiä laulaja on todella tietoinen kaikesta tekemisestään! Ajattelin siis kasata hieman ajatuksiani studiossa laulamisesta, ja kuinka valmistautua studiopäivään.

Vaikka mikään ei voita live-esiintymisen taikaa - kommunikointia artistin ja yleisön välillä - niin studiotyöskentelykin on parhaimmillaan todella antoisaa. Studiossa pyritään yhtä aikaa tekemään “täydellistä” lauluraitaa ja vangitsemaan äänitykselle oikea tunnelma, jotta kappale herättää kuulijoissa tunteita ja koskettaa. Live-esiintyminen on “once-in-a-lifetime” -kokemus ja jokainen keikka voi olla erilainen, levy taas jää olemaan sellaisena kuin se on. Tämä on ihanaa ja jännittävää - ja luo toki myös tekijöilleen tietynlaisia paineita.


Kuinka siis tehdä täydellinen lauluraita studiossa?

On tärkeää valmistautua studiosessioihin etukäteen; osaa oma juttusi jotta voit äänityksissä keskittyä sävyihin ja tulkintaan! Erilaiset haasteet ja studiotilanne tarjoavat sinulle myös laulajana uudenlaisia mahdollisuuksia. Oikea asenne on kaikista tärkeintä.

Olen saanut tehdä äänitystöitä nuoresta saakka; olen toiminut demolaulajana, vieraillut erilaisilla levyillä, äänittänyt omien bändieni musiikkia ja laulanut taustalauluja moniin projekteihin. Studiotyöskentely on aina tuntunut minulle aika luontevalta; on mukavaa kun kuulokkeista kuulee selkeästi oman laulunsa ja tykkään kokeilla studiossa erilaisia juttuja; erilaiset sävyt ja oman äänen “efektit” (esim. hengitys voi olla todellinen tehokeino!) tulevat aivan eri tavalla esiin studioäänityksessä.

Tämä on kuitenkin monille ensimmäinen haaste:

Kuinka kuunnella omaa tekemistään, analysoimatta liikaa vedon aikana?

1. Opi kuuntelemaan omaa ääntäsi; nauhoita treenejäsi, kuuntele ja analysoi!

Ja analysoinnilla tarkoitan rakentavaa palautetta itsellesi: mistä kohdista pidät, mitä haluat vielä kehittää. Välittyykö kappaleen teksti (eli artikuloitko selkeästi), entä tavoitatko kuunnellessa halutun tunteen? Mikäli kaipaat analysointiin apua, soita nauhaa ystävillesi ja pyydä rehellisiä kommentteja, tai ota muutama laulutunti!

Studiotyössä on tärkeää tuottaa puhdasta laulua. Niinpä oman äänesi kuunteleminen on ensimmäinen askel sen täydelliseen hyväksymiseen - ja omaan rentoon oloon studiossa. Jännitys vaikuttaa heti ääneen, etkä välttämättä pääse antamaan parastasi mikäli jännitys on liian hallitsevaa.

2. Luota itseesi laulajana

Tee tekniikkaharjoituksia (erityisesti hengitysharjoituksia), opettele äänitettävä kappale etukäteen niin hyvin kuin osaat, nauti omasta tekemisestäsi.

Erityisesti taustalauluja tehdessä äänen hallinta ja taito blendata ääni biisin tunnelmaan ja liidilauluun korostuvat. Stemmoja tehdessä täytyy siis olla valmis unohtamaan oma persoona laulajana, ja pyrkiä mukautumaan ja tukemaan muita laulajia ja itse kappaletta - ole osa musiikkia!


Musisointi on aina myös hauskaa! Vaikka haluamme tehdä täydellisen äänityksen, ei laulamista ja studiosessiota pidä kuitenkaan ottaa liian vakavasti. Uskalla leikkiä äänelläsi, kokeilla uusia juttuja, rentoutua. Tätä voit kokeilla myös kotona sessioihin harjoitellessasi.


3. Tärkeintä on hiljentää sisäinen perfektionisti ja turha analysointi

Usein parhaat studiossa tallennetut jutut tehdään vahingossa, puoliksi vitsillä tai muuten vain tarkoituksetta - ja usein parhaat jutut eivät ole niitä teknisesti täydellisiä suorituksia, vaan aitoja tunnereaktioita jotka koskettavat kuulijaa vuosikymmentenkin päästä. Tärkeää olisi siis päästä rentoon ja huolettomaan tilaan, jossa uskallat ylittää mukavuusaluettasi koko ajan vähän enemmän.

On myös tärkeää, että työskentelet studiossa hyvässä ilmapiirissä, ja ihmisten kanssa joihin luotat.
Kun äänitystilanteessa vallitsee hyvä ilmapiiri, sinun on laulajana helpompi vapautua. Kannattaa myös ottaa äänittäjän/tuottajan vinkit, neuvot ja ehdotukset vastaan avoimesti ja mielenkiinnolla: olette yhdessä luomassa uutta, ja on jännittävää nähdä mihin työstettävä äänityssessio päätyy. Mikäli studiomikrofoniin laulaminen tuntuu oudolta, kysy rohkeasti äänittäjältä vinkkejä tai pyydä coach mukaasi ensimmäisellä kerralla studioon.

Loppupeleissä luota aina intuitioosi ja pysy rehellisenä itsellesi ja visiollesi.


Kaipaatko vinkkejä rentoutumiseen ja oikeanlaisen tunnetilan löytämiseen?

Lenkki tai vaikka kevyt jooga ennen studiosessiota voi auttaa ja lämmitellä kehoa. Toimivia keinoja ovat myös esim. meditointi/mielikuvaharjoittelu (itse käytän esim. Insight Timer -sovellusta), äänen lämmittely, venyttely, rauhallinen musiikki ja hengitysharjoitukset.

Mieti ja kokeile mikä toimii juuri sinulle!


Taustalaulajista ja studiotyöstä on tehty myös mielenkiintoinen dokumentti, 20 Feet from Stardom.
Suosittelen lämpimästi aiheesta kiinnostuneille - todella inspiroiva ja mielenkiintoinen elokuva!