Sivustomme käyttää evästeitä käyttäjäkokemuksen parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt yksityisyyden suojamme ja evästeiden käytön. ×

Laulamisen punainen lanka

Posted by admin at 10:01 AM on Mar 15, 2019

Share:


Anna Vihonen / Vocal Coach 
 

rsz_stocksnap_br84wemwih.jpg

 

Pyrin usein aamuisin varaamaan hetken aikaa lukemiselle. Esimerkiksi aamukahvia juodessa luen uutisten sijaan jotakin innostavaa ja inspiroivaa. Viime aikoina olen aamuisin lukenut kappaleen tai pari Rod Judkinsin kirjoittamasta kirjasta "The Art of Creative Thinking", ja tässä blogissa haluan jakaa kappaleen kirjasta, vapaasti suomennettuna.  


“Kun Scott F. Fitzgerald sai idean tarinasta, hän omistautui täysin sen kehittämiselle. Yhtenä 1900-luvun parhaista kirjailijoista hän kirjoitti klassikkoromaanin ‘The Great Gatsby’, joka määritti 1920-luvun “Jazz aikakaudeksi” (termi jonka hän keksi itse).
 

Fitzgerald kirjoitti ja uudelleen kirjoitti tekstiään jatkuvasti. Hän eli ja hengitti tarinaa ja työsti kertomustaan päivittäin tauotta kunnes se oli valmis, sinnikkäästi oikolukien ja korjaten omaa tekstiään uudelleen ja uudelleen, päivä toisensa jälkeen. Hän kutsui tätä jääräpäisyydeksi.
 

Lopputuloksena monimutkaiset lauseet laukkaavat kaikkiin suuntiin kuin villihevoset, mutta Fitzgerald on aina ohjaimissa. Lukija aistii että hän kirjoittaa kuin tulessa, “flow-tilassa”. Kirjoittaminen ja uudelleenkirjoittaminen vahvistivat hänen ainutlaatuista ääntään. Hän kirjoitti tyylillä, joka oli omaleimaisesti hänen. Hän hioi jokaisen lauseen täydelliseksi.
 

Loistava idea on sytyttävä ja innostava. Siinä on energiaa. Mutta oli idea kuinka vahva tahansa, jos hautaat sen pöytälaatikkoon se laimenee. Sinun täytyy säilyttää se innostuksen tunne, jonka tunsit kun ensi kertaa inspiroiduit ideasta. Oli projektisi mikä tahansa - talon laajennus, veneen kunnostus tai oman kaupan avaaminen - on tärkeää säilyttää motivaatio. Työstä ideaa jatkuvasti kunnes se on ratkaistu. Kun menetämme motivaation voiman, menetämme punaisen langan työstämästämme projektista. Sisäinen kriitikkomme herää. Alamme epäillä tekemistämme, ja energiatasomme laskee. Kun kyseessä on jonkin luovan toteutus, tärkeintä on toimia - ja jatkaa toimintaa. “  
(vapaa suomennos kirjasta The Art of Creative Thinking, kirj. Rod Judkins)

 

Sama pätee mielestäni laulamiseen ja laulun harjoitteluun. Laulaminen, toisto, harjoittelu vahvistavat sinun omalaatuista ääntäsi. Kun tunnet innostusta ja motivaatiota harjoitella, anna mennä! Älä pysähdy miettimään tai kuuntelemaan omaa sisäistä kriitikkoa. Muista aina se ihana tunne kun rakastuit laulamiseen ensimmäisen kerran.
 

Tärkeintä on vastata innostuksen tunteeseen ja toimia - ja luottaa omaan tekemiseen.