Sivustomme käyttää evästeitä käyttäjäkokemuksen parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt yksityisyyden suojamme ja evästeiden käytön. ×

Laulamisen voima

Posted by admin at 5:14 PM on Oct 1, 2018

Share:


Anna Vihonen / Vocal Coach


Viikonloppuna matkustin Vaasaan, tarkemmin sanoen Maalahdelle, jossa sijaitsevassa viehättävässä Malakta ART Factoryssa järjestettiin kolmannen kerran vapaaehtoisvoimin Burning ART -taidefestivaali. Olin mukana ensimmäistä kertaa, sillä minut oli kutsuttu ohjaamaan laulun ja äänenkäytön workshop, teemalla “Singing as a healing practise”.


Oli mielenkiintoista jakaa ajatuksia, kokemuksia ja vinkkejä omien äänenkäytön oivallusten pohjalta: olen laulanut yli 15 vuotta ja matkan varrella huomannut, miten kokonaisvaltaisesti ihmisen ääni on yhteydessä sekä psyykkiseen että fyysiseen hyvinvointiin.


Muutamia vuosia sitten koin olevani jonkinlaisessa risteyskohdassa elämässäni: en oikein tiennyt kuka olen ja mitä haluaisin elämässä tehdä. Monta elämäni täyttänyttä asiaa päättyi yhtä aikaa, enkä hämmennyksen keskellä saanut yhteyttä itseeni tai selkeään ajatteluun." Yhtäkkiä oloni oli paljon selkeämpi, rauhallisempi, luottavaisempi.
"Laulaminen oli aina ollut oma rakas juttuni joka oli pitkälti ohjannut toimintaani ja valintojani - jopa siihen pisteeseen saakka, että olin tajuamattani määritellyt identiteettinikin pitkälti laulamisen pohjalta. Kuitenkin elämänmuutosten myllerryksessä myös ääneni reagoi uuteen tilanteeseen ja muutoksiin: se ei toiminut vapautuneesti, en kokenut läsnäoloa ja laulun riemua, vaan lähinnä pakonomaista yrittämistä kun yritin laulaa. Ääni tuntui olevan ihan lukossa.

Yllättäen sain tässä elämäntilanteessa apua vanhalta lauluopettajaltani, joka tutustutti minut uusiin keinoihin lähestyä omaa ääntäni. Uudenlaisen lähestymistavan myötä opin pikkuhiljaa päästämään irti maneereista ja täydellisyyden tavoittelusta. Opin tuntemaan äänen väreilynä kehossani, en pelkästään kuuntelemaan miltä ääni kuulostaa.


Ja näiden uudenlaisten harjoitusten avulla opin lopulta päästämään irti myös kontrollista - niin äänen, kuin mielenkin. Ja kun uskalsin päästää irti, ääneni vapautui. Se tuntui koko kehossa, se tuntui taas omalta ääneltäni. Ja ennen kaikkea - sain sen avulla yhteyden itseeni, omaan intuitiooni, omaan sisäiseen lapseeni. Yhtäkkiä oloni oli paljon selkeämpi, rauhallisempi, luottavaisempi. Sen seurauksena myös ääneni soi kirkkaasti, vahvasti, varmasti. Ja laulaminen tuntui taas ihanalta.


"Laulaminen pitää mielen kirkkaana, voimistaa itseluottamusta ja yhteyttä omaan itseen. "


Intialaisessa joogaperinteessä puhutaan ihmisen chakroista; kehon energiakeskuksista.
Yksi ihmisen seitsemästä chakrasta on kurkkuchakra, joka sijaitsee kurkunpään kohdalla. Kurkkuchakran sanotaan säätelevän muun muassa ihmisen luovuutta, itseluottamusta, yhteyttä itseensä ja omaan totuuteensa, omaan tarkoitukseensa elämässä. Uskoopa sitten chakroihin tai ei, voin omien kokemusteni perusteella todeta että laulaminen pitää mielen kirkkaana, voimistaa itseluottamusta ja yhteyttä omaan itseen. Sen vuoksi laulaminen sopii, ja tekee hyvää, ihan jokaiselle.

Näitä aiheita kävimme läpi lauantain workshopissa. Laaja ja monipuolinen aihe, josta ehdimme raapaista vain pintaa 45-minuutissa. Tämä workshop oli nyt ensimmäinen laatuaan, mutta ei taatusti jää viimeiseksi. "Tämä oli elämäni nopein 45-minuuttinen", totesi tyytyväinen oppilas tuokion jälkeen.