Sivustomme käyttää evästeitä käyttäjäkokemuksen parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt yksityisyyden suojamme ja evästeiden käytön. ×

Lauluja kirjoittava laulaja

Posted by admin at 1:10 PM on May 15, 2018

Share:


Anna Vihonen / Vocal Coach, laulaja, laulunkirjoittaja


Laulamisen ja laulun opettamisen lisäksi kirjoitan myös biisejä.
Ekat biisit syntyivät 13-vuotiaana kitarasointuja opetellessa ja Maija Vilkkumaata ihaillessa.
Jokaiseen kirjoittamaani biisiin liittyy jokin tarina, muisto joka kuljettaa nopeasti ajassa taaksepäin kappaleen syntyhetkiin.


"ihan ensimmäinen kirjoittamani biisi oli nimeltään Paska päivä"

Esimerkiksi ihan ensimmäinen kirjoittamani biisi oli nimeltään Paska päivä. Siitä tehtiin jopa demo silloisen bändin kanssa, tosin nimi sensuroitiin Mustaksi päiväksi ja pari kirosanaa korvattiin pehmeämmillä ilmaisuilla. Mutta biisi oli tarttuva ja hyvä ralli, ja syntyi yksinkertaisesti yhden tosi huonon päivän jälkeen: olin yläasteella, nukuin pommiin “tärkeästä” taxvärkkipäivästä (ainakin siihen aikaan tehtiin kerran lukukaudessa jokin yhden päivän mittainen työharjoittelu jolla kerättiin rahaa ties mihin) ja sen jälkeen koko päivä tuntui aika synkältä rämpimiseltä. Muistan illalla soitelleeni kitaraa vähän turhautuneena ja päättäneeni, että nyt mä teen vaan tästä päivästä biisin ja käännän tän päivän kuitenkin voitoksi. Ja niinhän siinä kävi: kun eka biisi sai positiivista vastaanottoa perhe- ja bändipiireissä niin rohkaistuin tekemään lisää. Kannatti siis nukkua pommiin!"Nopeasti laulunkirjoittamisesta tuli tapa purkaa tunteita, ajatuksia, elämän tapahtumia, mielen solmuja joita ei muuten oikein osannut purkaa. "


Nopeasti laulunkirjoittamisesta tuli tapa purkaa tunteita, ajatuksia, elämän tapahtumia, mielen solmuja joita ei muuten oikein osannut purkaa. Niinpä tavalla tai toisella koen että kirjoittamani kappaleet ovat kuin päiväkirjamerkintöjä, vaikka moni kappale on toki tekovaiheessa kehittynyt, muuttanut muotoaan ja tarinakin on elänyt biisin kehittymisen myötä.

Vaikeus olikin sitten pitää laulunkirjoitus semmoisena vaivattomana ja vilpittömänä.
Soitin erilaisten bändien kanssa, ja esimerkiksi hardrock yhtyeemme Annariot tuntui vaativan vain aika voimakkaita, energisiä biisejä. Se vaikutti tietysti sävellystyöhön ja moni hyvä, herkempi biisi jäi pöytälaatikkoon. Omat biisit ovat monesti aika henkilökohtaisia, niitä varjelee ja haluaa että ihmiset pitävät niistä. Eikä niiden esille tuonti ole aina helppoa. Täydellisyyden tavoittelussa ajautuu monesti myös kompromisseihin esimerkiksi sovitusten kanssa, jos ei ole täysin varma omasta visiostaan ja siitä mitä haluaa.


"Parhaat biisit syntyvät silmänräpäyksessä"


Yhdestä asiasta olen kuitenkin pitänyt kiinni lähestulkoon aina: en koske biisin lyriikoihin sen jälkeen kun ne ovat valmiit. Parhaat biisit syntyvät silmänräpäyksessä: yksi päähän putkahtanut lause avaa sen koko sanallisen arkun, soinnut löytyvät kun laulumelodia alkaa pyöriä päässä. Ja koen, että monesti biisi on sen hetken kuva, sen ajan kuvaus, sen tilanteen ja fiiliksen kuvaus siinä hetkessä ja jos kopeloin sitä liikaa jälkikäteen, sen merkitys voi sammua tai muuttua.

Eilen esitin pitkästä aikaa näitä omia kappaleitani live-yleisölle. Helsingin Tenho Restobarissa aloitti uusi lauluntekijäklubi (Juuressa-klubi) jonka ensimmäiseen iltaan minut kutsuttiin esiintymään. Pyysin mukaan luottosoittokaverini ja esitimme lyhyen akustisen setin riisuttuja ja lähes alkuperäisiä versioita biiseistä. Ensi kertaa noin 16-vuotisen esiintyvän laulajan “urani” aikana tunsin olevani täysin läsnä lavalla, samalla tavalla rentona kuin kotona soitellessa. En miettinyt hetkeäkään mennyttä tai tulevaa, sitä pitävätkö ihmiset biiseistäni tai laulustani. Luotin itseeni ja musiikkiini, soitin ja lauloin vain, tunsin bändin tuen energiana ympärilläni ja annoin mennä.


Kiitollisena otin keikan jälkeen positiivista palautetta vastaan yleisöltä ja klubin mentoreilta. Joka ikinen kannustava kommentti on arvokas, on laulaja-lauluntekijä sitten missä vaiheessa uraansa tahansa.
Rakastan laulamista, esiintymistä, biisien kirjoittamista - ja silti esiintymistilanteesta täysillä nauttiminen ei ole itsestäänselvyys.

Se on vaatinut paljon työtä: niin treenikämpällä kuin oman pään sisällä.
Oletko biisinkirjoittaja ja kaipaat apua kappaleen hiomiseen tai esittämiseen?
Millaisilla keinoilla voi kehittää omaa itseluottamustaan ja varmuuttaan esiintyjänä?
Annanet Vocalsin valmennuksessa etsimme ratkaisuja juuri Sinulle olennaisiin kysymyksiin!
Ota yhteyttä ja jutellaan lisää.