Sivustomme käyttää evästeitä käyttäjäkokemuksen parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt yksityisyyden suojamme ja evästeiden käytön. ×

Laulun riemua

Posted by admin at 7:23 PM on Aug 23, 2018

Share:


Anna Vihonen / Vocal Coach


Tällä viikolla pidin musiikkileikkituokiota 3-5 -vuotiaille lapsille. Vaikka olen silloin tällöin ohjannut ja laulattanut myös lapsia, heidän aito innostuksensa pienistä asioista ilahduttaa ja ihmetyttää minua joka kerta.


Yllätyin siitä, kuinka suurta riemua herätti se, että toin musiikkituokioon mukanani akustisen kitaran. Oikea soitin sai aikaan ihailevia katseita ja riemun kiljahduksia. Ymmärsin, että elävä musiikki ja oikeat akustiset soittimet eivät suinkaan olleet näille lapsille arkipäivää. Se tuntuu hassulta, sillä muistan että omassa lapsuudessani kotona soitettiin ja laulettiin aina paljonkin! Tuntui siis hyvin merkitykselliseltä saada tarjota näille lapsille elävän musiikin elämys.

Lasten mielikuvitus ja eläytymiskyky ovat omaa luokkaansa. Tuokiomme hittibiisi oli ehdottomasti vanha kunnon “Leijonanmetsästys”, jonka säkeistöissä matkataan läpi ruohikkojen, soiden ja siltojen leijonaa etsimässä. Lasten kyky heittäytyä hetkessä mukaan laulussa kerrottavaan tarinaan on ihailtavaa! Voi, kun me säilyttäisimme saman heittäytymiskyvyn kasvaessamme isoiksi!


Laulajan näkökulmasta ymmärsin, että lasten vilpittömyydestä voimme ottaa mallia myös aikuisina. He paahtavat täysillä menemään, laulavat piittamatta nuottien täsmällisyydessä, leikkivät ja liikkuvat eläväisesti miettimättä miltä näyttävät - ja “esiintyvät” juuri siksi niin kovin hurmaavasti ja keskittyneesti.

Olen aiemminkin kirjoittanut siitä, että laulaessa ja esiintyessä kannattaa pyrkiä unohtamaan itsensä ja elää vain musiikin mukana. Lasten kanssa laulaessa tämä ajatus voimistui - ja samalla oivalsin uuden keinon kehittää itsessä tätä heittäytymiskykyä: hassuttele lasten kanssa ja löydä sitä kautta sisäinen lapsesi uudestaan. Todennäköisesti se sisäinen lapsi tykkää laulamisesta ja esiintymisestä, eikä ota itseään turhan vakavasti!