Sivustomme käyttää evästeitä käyttäjäkokemuksen parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt yksityisyyden suojamme ja evästeiden käytön. ×

Mitä rock-laulaminen vaatii?

Posted by admin at 4:37 PM on Jul 22, 2018

Share:


Anna Vihonen / Vocal Coach


1950-luvulla syntynyt populaarimusiikin tyyli rock, tai oikeastaan rock 'n roll, tunnetaan energisenä, äänekkäänä, jopa rajuna musiikkityylinä, johon nykypäivänä kuuluu monia alalajeja.

Rock-musiikki on aina mielletty tavalla tai toisella "kapinalliseksi" ja nuorten suosimaksi musiikkityyliksi, mutta nykyään valtavirta-rock on hyvin suosittua kaikkialla maailmassa ja kaikenikäisten keskuudessa.
Rock-musiikkiin kuuluvat olennaisesti sähköiset soittimet - ja esimerkiksi monenlaiset kitaran särösoundit. Tämä rock-musiikin "maskuliinisuus" ja voimakas energia vaativat laulajaltakin tietynlaista asennetta ja rohkeutta heittäytyä.

Kuuntelin nuorena paljonkin rock-musiikkia, erityisesti 70-80-luvun hard rockia. Siitä genrestä löysin monia laulajia joiden rouheaa laulutyyliä ihailin ja joilta halusin ottaa vaikutteita omaan laulamiseeni. Rock-musiikissa naislaulajia on aina ollut miehiä vähemmän, joten Janis Joplinin ja Tina Turnerin tyylisten laulajien lisäksi fanitin esimerkiksi David Coverdalea (Whitesnake, Deep Purple), Steven Tyleria (Aerosmith) ja Paul Stanleyta (Kiss). Miespuolisten rokkikukkojen ihailu on vaikuttanut myös omaan tyyliini laulaa rokkia, sekä lavaolemukseeni. En ajatellut sitä nuorena sen kummemmin, koin vain halua laulaa ja esittää sen tyylistä musiikkia itsekin. Näin vanhemmiten olen huomannut, että nuoruusvuosien treenailu ja rokkikukkojen diggailu on kehittänyt myös esiintymistaitojani. Rockia laulaessa on oltava tosissaan, mutta itseään ei saa ottaa liian vakavasti.


"Rockia laulaessa on oltava tosissaan, mutta itseään ei saa ottaa liian vakavasti."


Rock-tyylistä raakaa laulantaa harvemmin opetetaan laulutunneilla. Tyyli ei ehkä ole “akateemisesti hyväksytty”, ja onhan rock-musiikille olennainen “huutaminen ääni ruvella” aika kaukana käsityksestämme "kauniista ja turvallisesta” äänen käytöstä. Olin nuorena kuitenkin innostunut ja harjoittelin paljon kotona. Uskaltauduin huutamaan ja rääkymäänkin, jotta löysin äänestäni voimakkaan ja "raspimman" puolen joka on rock-biiseissä olennainen elementti. Onnekseni löysin 16-vuotiaana tieni Irina Milanin laulutunneille, ja vaikka Irinan kanssa lauloimme pääasiassa musikaalibiisejä ja työstimme tulkintapuolta, niin hän myös kannusti rohkeasti kokeilemaan oman äänen ulottuvuuksia. Irinan rohkaisemana uskalsin venyttää ääneni rajoja yhä pidemmälle: jos ei tunnu pahalta, anna mennä vaan!

Äänihuuletkin ovat lihaksia, joten rockia laulaessa treenaamiseen kannattaa suhtautua kuin esimerkiksi salitreeniin: aluksi lämmitellään ja lihaksia voimistetaan pikkuhiljaa. Pitää uskaltaa aina ylittää hieman omaa rimaansa, jotta kehitystä tapahtuu. Toki myös laulutekniikan oppimisesta ja hallitsemisesta on suunnatonta hyötyä rokkia laulaessa. Mitä paremmin hahmotat oman kehosi instrumenttinasi ja opit hallitsemaan ääntäsi, sitä helpompi sinun on kehittyä myös rock-laulajana. Tekniikan hallinta myös rentouttaa kehoasi laulutilanteessa, ja auttaa ääntä kestämään ja jaksamaan pidempään - esimerkiksi kokonaisen keikan! Kuten mikä tahansa uuden asian harjoittelu, myös äänen treenaaminen vaatii pitkäjänteisyyttä ja kärsivällisyyttä. Myös itsensä kuunteleminen on tärkeää. Vaikka olen välillä treenannut tuntikausia tai laulanut yökerhokeikalla AC/DC:ta täysin palkein, niin en ole koskaan menettänyt laulamisen seurauksena ääntäni.


"Mitä paremmin hahmotat oman kehosi instrumenttinasi ja opit hallitsemaan ääntäsi, sitä helpompi sinun on kehittyä myös rock-laulajana.
"


Vähintään yhtä tärkeää omassa harjoittelussa on oma asenne ja rohkeus. Rock-musiikin laulaminen vaatii aivan erilaista äänen käyttöä kuin pop-kappaleen (puhumattakaan klassisesta laulusta), ja kovalla volyymilla laulaminen voi aluksi tuntua oudolta, ja jopa äänen puskemiselta. Mitä rennommin osaat suhtautua ääneesi jo harjoitteluvaiheessa, sitä rennommin ääni tulee sinusta ulos.

Kannattaa myös muistaa, että aikojen ensimmäiset rock-laulajat eivät ole miettineet sen kummemmin tekniikkaa kuin rohkeuttakaan: he ovat laulaneet täysillä suoraan sydämestään, fiilistelleet musiikkia ja kappaleiden tekstejä… Antautuneet musiikille ja antaneet mennä.

Hyvä esimerkki musiikin fiilistelystä on tämä Tom Jonesin ja Janis Joplinin yhteisveto vuodelta 1969._________________________________________________________________________

KIINNOSTAAKO ROCK-LAULU?

Aloitan syyskuussa viikottaisen rock-laulukurssin Helsingin aikuisopistolla. Kurssilla harjoitellaan rock-laulutyyliä tehokkaiden harjoitusten avulla ja kehitetään omaa ilmaisua voimakkaammaksi. Kurssilla opiskellaan pienryhmässä. Ilmoittauttuminen on käynnissä ja paikkoja on rajoitetusti.

Varmista paikkasi ilmoittautumalla jo tänään!