Sivustomme käyttää evästeitä käyttäjäkokemuksen parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt yksityisyyden suojamme ja evästeiden käytön. ×

Musiikki on jakamista

Posted by admin at 4:24 PM on Oct 26, 2017

Share:


Anna Vihonen, Vocal coach, AnnanetVocals


Viime viikonloppuna olin ohjaamassa musiikkileiriä Kesälahdella.

Kahden päivän intensiivinen musisointi oli jälleen loistava osoitus musiikin riemun ja jakamisen merkityksestä. Lauantaipäivän aikana harjoittelimme ohjelmistoa, joka sunnuntai-iltapäivään mennessä kasattiin konsertiksi. Mukaan tuli sekä aloittelevia että jo vähän kokeneempiakin soittajia ja laulajia, joita yhdisti innostus musiikkiin ja halu esiintyä. Päätöskonserttiin kutsuttiin koko kylä; leiriläisten perheet ja tuttavat.

On erityisen ilahduttavaa, kun joku paikalle vain katselemaan tullut innostuukin viikonlopun aikana mukaan musisoimaan ja löytää itsensä sunnuntai-iltapäivänä esiintymästä yleisölle. Tänäkin vuonna eräs nuorempien leiriläisten äiti oli tullut vain vahtimaan lastaan pitkän päivän ajaksi, mutta lähti kuitenkin mukaan ensimmäisiin laulun pienryhmäharjoituksiin. Ja kuinkas ollakaan: kun harjoittelimme kahta ensimmäistä kappaletta koko ryhmän kanssa, hän oli jo toinen solisteista! Erityisen onnellinen olin huomatessani, miten paljon iloa laulaminen hänelle tuotti pienestä jännityksestä huolimatta.

On upeaa ja palkitsevaa nähdä leiriläisten huima kehitys vuodesta toiseen - ja jo pelkästään yhden viikonlopun aikana. Pyrimme opettajatiimin kanssa luomaan porukalle rennon ja hauskan ilmapiirin, jossa kannustetaan kokeilemaan ja rikkomaan rajoja, ja jossa virheillä ei ole mitään merkitystä.

Musiikki rentouttaa jo pieninäkin annoksina kaiken ikäisiä harrastajia. Muutama vuosi sitten paikallinen aikuisten lauluyhtye innostui mukaan viikonlopun musiikkileirille. Aikaisemmin lähinnä herkkiä balladeja esittänyt yhtye pääsi myös rikkomaan rajojaan ja vapautumaan uudella tavalla esittäessään Elastisen “Mikä boogie”-kappaleen Paula Koivuniemen Vain Elämää -versiona. Aluksi ryhmä ujosteli ja vierasti biisin rempseää tyyliä, mutta niin vain harjoittelun tuloksena sunnuntain päätöskonsertissa nähtiin ja kuultiin riemukas versio biisistä ja jopa vähän tanssittiinkin!

Tästä viikonlopun mittaisesta musiikkileiristä on tullut perinne, joka ensi vuonna täyttää jo kymmenen vuotta. Vuosien varrella olemme nähneet jo monta upeaa kehityskaarta; musiikki on säilynyt tärkeänä osana monen leirillä soittamisen/laulamisen aloittaneen nuoren elämää. Näin musiikin positiiviset vaikutukset leviävät edelleen, ihmiseltä toiselle, askel kerrallaan.