Sivustomme käyttää evästeitä käyttäjäkokemuksen parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt yksityisyyden suojamme ja evästeiden käytön. ×

Myyttejä laulamisesta

Posted by admin at 8:03 PM on Sep 16, 2018

Share:


Anna Vihonen / Vocal Coach
“Ei saa syödä suklaata, kahvinjuonti on pahasta, liika huutaminen voi rikkoa äänihuulet…”

Jokainen laulamisesta kiinnostunut on varmaankin kuullut jotain sääntöjä, suosituksia tai väittämiä siitä, mitä saa tai ei saa tehdä jos tähtää hyväksi laulajaksi. Onko jutuissa perää, mitä kannattaa uskoa ja mitä ei? Kasasin tähän blogiin yleisimpiä väittämiä ja vinkkejä, joihin laulaja usein törmää laulun opiskelun matkalla.


Onko mausteinen / tulinen ruoka pahaksi äänelle?

Voimakkaasti maustettu tai tulinen ruoka voi aiheuttaa kurkunpään limakalvoille ärsytystä, tai refluksioireita eli närästystä. Jokainen ihminen reagoi kuitenkin yksilöllisesti: itse esimerkiksi pidän kovasti aasialaisesta ruoasta ja syön välillä hyvinkin tulista ruokaa: esimerkiksi wasabia sushin kanssa tai chiliä thaimaalaisittain maustetussa ruoassa. En ole kokenut tulisen ruoan vaikuttavan lauluääneeni - tosin harvemmin laulankaan heti ruokailun jälkeen, sillä mielestäni täydellä vatsalla laulaminen on vähän epämukavaa.

Jos koet että reagoit voimakkaasti tuliseen ruokaan, kannattaa sitä välttää ainakin juuri ennen laulamista. Muutenkin on ehkä hyvä syödä suuremmat ateriat vähintään puoli tuntia ennen laulusuoritusta - näin ruoka ehtii rauhassa hieman laskea.

Jos olo on kovin tukkoinen esimerkiksi flunssan jäljiltä, wasabi (tai muu tulinen mauste) voi jopa auttaa avaamaan tukkoista nenää ja laittamaan limat liikkeelle! Se voi siis myös tietyssä tilanteessa olla hyvä äänen avaaja.

Sitrushedelmät eivät sovi äänityöläiselle?

Happamat hedelmät saattavat mausteisen ruoan tavoin aiheuttaa refluksioireita, tai ärsyttää limakalvoja. Tässäkin ihminen kuitenkin reagoi yksilöllisesti, ja sitrushedelmillä on myös hyviä vaikutuksia terveyteen: esimerkiksi appelsiineja on ihana syödä talvella runsaasti, ja monesti puristan puolikkaan sitruunan lasilliseen vettä aamuisin tai esimerkiksi urheilun jälkeen.

Mikäli koet helposti närästystä tai muita refluksi-oireita, kannattaa sitrushedelmiä toki välttää ainakin ennen laulamista.

Kahvinjuonti ei ole hyväksi äänihuulille?

Kofeiini kuivattaa limakalvoja, siksi se ei sovi kaikille. Itse kuitenkin tunnustan kuluttavani kahvia aika reippaastikin, eikä se vaikuta haitallisesti laulamiseeni. Pyrin kuitenkin pitämään kahvikupin vieressä aina myös vesilasin, jotta nestetasapainoni pysyy kunnossa.

Kahvin juonnissa vähemmän on usein enemmän, sillä kofeiini tekee helposti myös kehon levottomaksi mikä ei edesauta rentoaäänenkäyttöön keskittymistä. Täysin kahvittomaksi ei laulajan kuitenkaan tarvitse ryhtyä, mikäli kahvi kuuluu lempijuomiisi. Kohtuus kaikessa!

Pitäisikö maitotuotteet ja suklaa unohtaa laulua treenatessa?

Maitotuotteet ja suklaan syönti saattavat lisätä limaneritystä kurkkuun, ja tämä voi olla haitallista esimerkiksi juuri ennen laulutuntia tai keikkaa. Sanotaan, että hedelmistä esimerkiksi banaani lisäisi limaneritystä, kun taas omena ikäänkuin sitoo nestettä ja näin toimisi paremmin äänen avaajana. Tästä ei kuitenkaan ole mitään tieteellistä näyttöä - itse tunnet parhaiten, mikä sinulle sopii!

Tykkään nauttia esimerkiksi jogurttia (tai välillä jopa jäätelöä, nam!) pitkän laulutreenin jälkeen. Se tuntuu mukavasti “rauhoittavan” äänihuulia, sillä monet maitotuotteet tuntuvat ihanan pehmeiltä ja viileiltä kurkussa. Näin annan tietoisestikin äänihuulille luvan levätä.


Jääkylmän veden juominen on haitallista?

Todella kylmän veden juominen juuri ennen laulusuoritusta saattaa aiheuttaa ylimääräistä jännitystä äänihuuliin. Kuvittele vertailuksi että menet suihkuun ja lasket hanasta aluksi jääkylmää vettä: kehosi jäykistyy ja säikähtää veden yllättävää kylmyyttä. Äänihuuletkin ovat lihaksia jotka saattavat säikähtää jääkylmän veden juomista - siksi ennen keikkaa/harjoittelua ja laulamisen aikana suositellaan juomaksi huoneenlämpöistä vettä.

Esiintymisen jälkeen voi huoletta juoda myös kylmää juomaa, silloin on tärkeintä nesteyttää itseään varsinkin, jos keikka on ollut pitkä ja energinen.

Huutaminen on pahasta äänelle?

Jatkuva huutaminen (esimerkiksi äänekkäässä työssä) voi tulehduttaa äänihuulia, jolloin ne sulkeutuvat heikommin. Ääntä voi kuitenkin harjoitella käyttämään myös voimakkaasti oikealla tekniikalla, äänihuulia rasittamatta! Mikäli haluat kehittää oman äänesi jaksamista, voit varata laulutunnin tai aloittaa esimerkiksi tutustumalla äänenavausharjoituksiin.

Äänen rikkominen voi vaurioittaa äänihuulet?

Rock-musiikkia laulaessa on tyylinmukaista, että ääni välillä särähtää, tai lauletaan ns. “raspilla”.

Jokaisella on omanlaisensa ääni, ja toisen ääni “raspiintuu” luontevasti kun taas jollain toisella ääni on luonnostaan kirkkaampi. Rock-tyylistä äänen “rikkomista” voi treenata: tärkeintä on tuottaa ääni voimakkaasti, juuri oikealla paineella mutta kuitenkin hyvin koko keholla tukien. Rentous on kaiken A ja O - kurkkua ei saa kiristää mistään minkäänlaista ääntä tuottaessa.

Väärällä tekniikalla “rääkyminen” tai äänen rikkoutuminen voi aiheuttaa esimerkiksi äänihuulten tulehtumista ja toistuvasti väärällä tekniikalla äänen käyttäminen voi johtaa isompiinkin ongelmiin, mutta pitkäjänteisellä harjoittelulla ääntä voi opetella “rikkomaan oikein” halutunlaisen soundin saamiseksi. Mikäli rock-laulaminen kiinnostaa, lue lisää aiemmasta blogi-kirjoituksestani ja halutessasi tule laulutunnille kokeilemaan, miten rock-soundia voi kehittää!


Kuten huomaat: rajoitukset ja suositukset esimerkiksi ruoka-aineisiin liittyen ovat vain yleisiä suosituksia. Tärkeintä on oppia tuntemaan oma kehonsa: mikä minulle sopii ja mikä ei, millainen oma kehoni on äänen tuottajana! Laulamisen tulisi aina tuntua rennolta ja vaivattomalta.