Sivustomme käyttää evästeitä käyttäjäkokemuksen parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt yksityisyyden suojamme ja evästeiden käytön. ×

Rauhassa vaan!

Posted by admin at 4:28 PM on Jan 11, 2019

Share:


Anna Vihonen / Vocal Coach


Oletko joskus tuskaillut jonkin hankalan kappaleen tai biisin kohdan kanssa? Tuntuu, että lukuisista toistoista huolimatta jokin korkea nuotti ei syty tai hengitys ei riitä fraasin loppuun saakka.. tai jokin muu tavoitteesi ei tunnu onnistuvan. Itsekseen treenatessa turhautuu ja epätoivo valtaa mielen: “tuntuu että en ikinä opi tätä”.


Kun olin yhdeksännellä luokalla peruskoulussa, musiikinopettaja pyysi minua laulamaan koulun itsenäisyysjuhlassa kauniin Eino Leinon Rauha-runoon sävelletyn kappaleen (säv. Heikki Sarmanto). Olin tietysti otettu kunniasta ja lupasin harjoitella biisin, joka onkin todella kaunis niin sävellykseltään kuin tekstiltäänkin. Kappale on kuitenkin myös aika haastava, varsinkin aloittelevalle laulajalle (ja tuohon aikaan olin vasta laulupolkuni alussa, käynyt reilun vuoden laulutunneilla) - suomen kielen laulamisessa on omat haasteensa ja parhaimmillaan kappaleen melodia nousee aika korkealle.


Muistan harjoitelleeni biisiä huoneessani tuntitolkulla. Välillä korkea huippukohta meni hyvin, ja välillä ääni ei syttynyt ollenkaan tai pahimmillaan “vinkaisi”. Muutaman epäonnistuneen yrityksen jälkeen aloin hermostua, sillä pelko alkoi ottaa vallan: “mitä jos mokaan näin koko koulun edessä? Mitä jos en vaan opi tätä?” Pitää muistaa, että olin yläasteella ja koko koulun eteen meneminen vaati ihan eri tavalla pokkaa kuin nykyään aikuisiällä ja monta monta keikkaa kokeneempana.

Turhautuminen ja pelko purkautuivat itkuun. Isäni tuli huoneeseen katsomaan mikä hätänä ja selitin että en vaan saa kappaletta menemään niinkuin halusin. Isä kuunteli ja ymmärsi, ja kehotti ihan ensin vain rauhoittumaan. Ei tässä vielä olla esiintymistilanteessa, aikaa on vielä.

Rauhoituttuani yritin uudestaan: ja onnistuin! Yritin uudelleen, ja onnistuin taas.
Aloin oivaltaa, että mielen ja kehon rauhallisuus, ja luottamus omiin kykyihin, onkin aika tärkeää.


Esitystilanteessakin toki jännitin biisiä ja erityisesti sitä huippukohtaa. Mutta lavalla oloni oli luottavainen. Uskalsin jotenkin päästää pelostani irti ja luottaa siihen että ääneni tietää mitä tehdä, vaikka en itse ihan tietoisesti tiennytkään. Ja niin vain korkeakin nuotti pölähti ulos vaivatta!


Määrätietoinen harjoittelu on tärkeää oman äänen kehittämisessä. Mutta jossain vaiheessa tulee myös se piste, kun täytyy vaan päästää irti ja luottaa - ihan rauhassa.