Sivustomme käyttää evästeitä käyttäjäkokemuksen parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt yksityisyyden suojamme ja evästeiden käytön. ×

Riko rutiineja, oivalla uutta...

Posted by admin at 3:26 PM on Nov 7, 2017

Share:


Anna Vihonen, Vocal Coach
13-vuotiaasta saakka olen kehitellyt omia rutiineja laulun harjoitteluun.
Treenisessioiden vakiovarustukseen kuului Thomannilta tilatut pienet PA-kamat, Shure SM58 mikrofoni ja kasa suosikki CD-levyjäni. Levyt järjestelin selkeään pinoon: aloitin kevyemmistä biiseistä ja etenin järjestelmällisesti kohti teknisesti haastavampia kappaleita. Harjoitteluun kului helposti useita tunteja ihan huomaamatta.

Huoneessani raikuivat näihin aikoihin biisit Maija Vilkkumaan tuotannosta kasarirokkiin, ja toisaalta musikaalisävelmiä Les Miserables -klassikoista Wickediin. Asetin itselleni korkeita ja monipuolisia tavoitteita, ja kehittyminen kasvatti itseluottamustani ja valoi rohkeutta uusiin haasteisiin. Ennen kaikkea nautin pitkistä harjoittelutuokioistani, sillä laulaessa tunsin olevani parhaimmillani ja tekeväni omaa juttuani.

Myöhemmin aloin keikkailla enemmän bändien kanssa ja treenisessiot kuluivat lähinnä keikkaohjelmistojen opetteluun. Lavalla minusta kouliintui myös energinen esiintyjä. Lisäksi samoihin aikoihin opiskelin Helsingin Pop & Jazz Konservariossa, jossa olin mukana monissa musiikkiprojekteissa. Kiireisen aikataulun vuoksi treenaamisesta tuli entistä rutinoituneempaa, ja olikin aika oppia alalle käytännössä - esiintymislavoilla.

Annoin kappaleille aikaa, ja suhtauduin ääneeni rauhallisesti ja kärsivällisyydellä. Kuin itsestään harjoittelemani biisit lähtivät sujumaan, vaikeatkin nuotit tuntuivat yhtäkkiä rennoilta.


Viime aikoina onkin ollut ihanan mielenkiintoista muuttaa totuttuja harjoittelutapoja ja tutustua ääneeni täysin uudesta näkökulmasta; unohtaa hetkeksi kaikki rutiinit ja suorittaminen, ja antaa äänen vain virrata. Rentoutua hengityksen tahtiin ja päästää ääneni ulos sellaisena kuin se milloinkin tulee. Ottaa harjoittelulle taas enemmän aikaa, ja muistaa että se on omaa aikaani, josta minulle tulee hyvä olo. Tämä uudenlainen lähestymistapa on tuonut minut taas laulamisen riemun lähteille: halusin laulajaksi, koska rakastan laulamista.

Vietin juuri kaksi tuntia treenikämpällä joogamatolla istuen. Tunnustellen, havainnoiden ja aidosti äänen soinnista nauttien. Matolla istuen lauloin kappaleita, jotka ovat viime aikoina tuntuneet haastavilta. Annoin kappaleille ja ennen kaikkea itselleni aikaa, ja suhtauduin ääneeni rauhallisesti ja kärsivällisyydellä. Kuin itsestään harjoittelemani biisit lähtivät sujumaan, vaikeatkin nuotit tuntuivat yhtäkkiä rennoilta.

Laulan edelleen mielelläni monenlaista musiikkia: musikaalibiisejä, rock-klassikoita ja kaikkea siltä väliltä. Kevyempi laulutreenini joogamatolla osoitti, että silloin tällöin on hyvä myös istahtaa, hengähtää ja palauttaa mieleen laulamiseen olennaisesti kuuluva rentous ja ilo. Sitä kautta voi löytää uudelleen myös sen ihan ensimmäisen hetken kun laulaminen on tuntunut omalta, ja niin rakkaalta asialta.

Jokainen päivä on erilainen, ja tämä vaikuttaa myös kehoon ja mieleen - ja sitä kautta omaan ääneen. On tärkeää osata kuunnella omaa olotilaa, ja muistaa, että jokainen keskittyneesti tehty harjoitus on yhtä arvokas.

Kaipaatko vinkkejä omaan harjoitteluusi? Varaa aika henkilökohtaiseen lauluvalmennukseen täältä!