Sivustomme käyttää evästeitä käyttäjäkokemuksen parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt yksityisyyden suojamme ja evästeiden käytön. ×

Sinä riität

Posted by admin at 1:44 PM on May 9, 2018

Share:


"Jokainen ihminen kokee elämässään epävarmuuden ja riittämättömyyden tunteita.
Itselleni on ollut tärkeää oivaltaa, että kaikenlaiset ajanjaksot kuuluvat elämään ja kasvattavat meitä ihmisinä. Henkinen kasvu on kehittänyt minua myös laulajana: uskon kykyihini enkä ota itseäni tai elämää niin vakavasti. Ja tällaista kehitystä myös harjoittelen jatkuvasti."

Anna Vihonen / Vocal Coach


Tasaisin väliajoin huomaan kamppailevani omien epävarmuuksieni kanssa: olenko riittävän hyvä laulaja ja lauluvalmentaja, teinkö varmasti parhaani viimeksi oppilaan kanssa laulutunnilla tai esiintyessä keikalla, olenko onnistunut urallani vai olisiko minun pitänyt jo tähän ikään mennessä esimerkiksi “saavuttaa enemmän”. Pohdin myös pärjäänkö varmasti yrittäjänä, ja keskitynkö esimerkiksi arjessa olennaisiin asioihin saavuttaakseni tavoitteitani.

Minulle on ollut tärkeää oivaltaa, että kaikilla meillä on säännöllisesti näitä “pohdiskelukausia” elämässä ja että ne ovat oikeastaan aika ihania ajanjaksoja: mahdollisuuksia uusille ajatuksille, ideoille, ja omalle kehittymiselle.


"Jokainen askel on vienyt tavalla tai toisella oikeaan suuntaan, ja vain tekemällä ja kokemalla voi kehittyä!"

Omaan pohdiskeluuni on vuosien varrella kuulunut myös olennaisesti suhteeni laulamiseen, joka on ollut minulle rakas harrastus ja jopa iso osa identiteettiäni 13-vuotiaasta saakka. Kun rakkaasta harrastuksesta tulee ammatti myös alan varjopuolineen, on vaikea muistaa sitä innostusta josta kaikki alkoi. Työelämässä tulee vastaan hetkiä, jolloin on vaikea muistaa sitä spontaania musisoinnin riemua, johon ei vielä kuulunut itsekritiikki, virheettömyyteen tähtääminen ja tarve menestyä.

Olen viime vuosina oppinut olemaan kiitollinen kaikesta tähän saakka kokemastani ja oppimastani. Osaan olla ylpeä pienistäkin saavutuksista, jotka ovat minulle itselleni olleet merkittäviä - ja osaan nykyään arvostaa myös matkan varrella sattuneita mokia, joista olen oppinut paljon. Itseasiassa olen oppinut arvostamaan koko tähänastista matkaani hienona kokemuksena: jokainen askel on vienyt tavalla tai toisella oikeaan suuntaan, ja vain tekemällä ja kokemalla voi kehittyä!

Omaa elämää pohdiskellessa voi myös kysyä itseltään kuka oikeastaan tänä päivänä on, mistä asioista pitää, mitä haluaisi tehdä ja kokea tässä elämässä. Voi olla, että nyt onkin aika toteuttaa jokin haave joka on aiemmin tuntunut hyvin kaukaiselta - tai voi myös olla, että aiemmat tavoitteet ja unelmat ovat muuttuneet ja nyt haluaakin elämäänsä uusia tuulia. Silloin on oivallinen tilaisuus asettaa omia tavoitteitaan uusiksi - eikä se tarkoita luovuttamista, vaan kenties jostain vanhasta luopumista jotta uusia mahdollisuuksia tulee tilalle.


"Uudet ajatukset luovat myös uusia näkökulmia omaan elämään ja omaan tekemiseen."

On ollut helpottavaa oivaltaa, että omatkin unelmani ovat reilussa 15 vuodessa hieman muuttuneet ja kehittyneet, enkä suinkaan ole epäonnistunut valitsemallani tiellä. Tällä hetkellä koen vahvasti halua jakaa musiikkia ja sitä kautta hyvää fiilistä; niin esiintyjänä, lauluvalmentajana kuin laulunkirjoittajanakin. Lisäksi haluan nähdä maailmaa, tutustua vieraisiin kulttuureihin, oppia joogaa ja meditaatiota, lukea inspiroivia kirjoja, jonain päivänä kirjoittaa enemmän itsekin, ja vaalia hyviä suhteita läheisiini.

Aiemmin olin laulamiseni ja treenaamiseni suhteen hyvin ehdoton, ja on ollut ihanaa huomata että rakastan yhtä paljon laulamista kuin esimerkiksi läheisten kanssa olemista tai matkustelua. Ja että on tosi okei nauttia monenlaisista asioista elämässä, eikä se vähennä mahdollisuuksiani menestyä. Päinvastoin, koen olevani menestynyt, kun saan esimerkiksi inspiroida muita tai auttaa oppilastani oivaltamaan uusia asioita laulutunnilla.


"Kun mietin kaikkia suosikkilaulajiani, heitä yhdistää yksi piirre:
kukaan ei tunnu ottavan itseään liian vakavasti."


Uudet ajatukset luovat myös uusia näkökulmia omaan elämään ja omaan tekemiseen. Ihmisenä kehittyminen on todellakin kehittänyt minua myös laulajana ja tulkitsijana.

Kun mietin kaikkia suosikkilaulajiani, heitä yhdistää yksi piirre: kukaan ei tunnu ottavan itseään liian vakavasti. Ja kun ei ota itseään turhan vakavasti, oma suorituskyky paranee. Tämä johtuu siitä, että emme aseta itsellemme turhia paineita tai tarkkaile liikaa suoritustamme.

Tämä myös mahdollistaa musiikista ja laulamisesta täysillä nauttimisen, kappaleeseen ja sen tarinaan täysillä heittäytymisen - ja voi synnyttää sen taianomaisen hetken kun laulaja ja musiikki hetken ovat yhtä.

Ja se taika välittyy myös kuulijalle.