Sivustomme käyttää evästeitä käyttäjäkokemuksen parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt yksityisyyden suojamme ja evästeiden käytön. ×

Täydellisen epätäydellistä

Posted by admin at 8:42 AM on Feb 16, 2018

Share:


Anna Vihonen / Vocal CoachMoni laulaja tunnustaa olevansa perfektionisti oman tekemisensä suhteen.Ymmärrän ja allekirjoitan tämän täysin; laulu on niin henkilökohtainen instrumentti ja itseilmaisun keino, että helposti pienikin kritiikki tai jopa rakentava palaute tuntuu todella vakavalta ja isolta asialta. Tuntuu, kuin kritiikki koskisi sinua itseäsi, ei vain laulusuoritustasi. Muistan itsekin nuorena märehtineeni päiväkausia jotain omaa “epäonnistumista”, joka ei sitten todellisuudessa ollut kenenkään muun mielestä edes epäonnistuminen.


"Tuntuu, kuin kritiikki koskisi sinua itseäsi, ei vain laulusuoritustasi.
"


Täydellisyyden ja virheettömyyden illuusiota myös vahvistetaan meille jatkuvasti; nykyisellä äänitystekniikalla saadaan luotua todella puhtaita ja virheettömiä lauluraitoja, jotka entisestään lisäävät painetta pyrkiä samanlaiseen “täydellisyyteen”. Samalla unohdetaan, että elävässä musiikissa saa ja pitääkin olla särmää, säröä, vivahteita ja sävyjä… Ne tekevät musiikista ainutlaatuista, persoonallista, elävää!

Juuri ne äänen värähdykset, artistin spontaanit huokaukset ja huudahdukset, omat nyanssit ja tulkinnat ovat niitä juttuja, jotka nostattavat kylmiä väreitä ja saattavat jopa aiheuttaa pienen roskan kuulijan silmäkulmaan.


"-- elävässä musiikissa saa ja pitääkin olla särmää, säröä, vivahteita ja sävyjä… Ne tekevät musiikista ainutlaatuista, persoonallista, elävää! "

Löysin hiljattain vanhalta ulkoiselta kovalevyltä kasan laulu- ja bänditreeniäänityksiäni eri elämän vaiheista. Erityisen riemastuttavaa oli löytää Pop & Jazz konservatorio-opiskelujeni aikainen jazz-bändiprojektin treeniäänitys - jollaista en muistanut edes olevan olemassa!

Treeninauhalta kuulin tutun nuoren itseni äänen, ja paljon enemmänkin.

Kuulin nuoren tytön epävarmuutta: siirtymisen omalta mukavuusalueelta uuden ja vieraamman musiikkityylin opetteluun.
Kuulin tytön joka vähän jännitti ja tarkkaili itseään, vielä etsien äänen omaa tapaa asettua uuteen musiikilliseen maailmaan.
Kuulin myös sen nuoren tytön, joka halusi aina suoriutua lauluesityksistä täydellisesti. Ja kaiken pinnan alla se nuori tyttö tuntui vielä etsivän itseään musiikillisesti.


"Oivalsin, miten jokaisella elämävaiheella, jokaisella laulukehityksen vaiheella on selkeä tarkoitus tämän matkan aikana.
"

En kuitenkaan kuunnellut korvat häpeästä punoittaen. Päinvastoin, kuuntelin hymyillen.

Hymyilin, koska tiesin heti kuinka neuvoisin nyt tuota nuorempaa itseäni.
Hymyilin, koska ymmärsin miten paljon olen opiskeluvuosista kasvanut ja kehittynyt - ihmisenä ja laulajana.
Ja hymyilin koska oivalsin, miten jokaisella elämävaiheella, jokaisella laulukehityksen vaiheella on selkeä tarkoitus tämän matkan aikana.

Jos nyt saisin neuvoa nuorempaa itseäni, kehottaisin suhtautumaan laulamiseen rennommin.

Laulaminen ja musiikki ylipäätään on ihanaa, rentouttavaa, vapauttavaa. Ja jos siihen suhtautuu liian vakavasti ja kriittisesti, ennen pitkää hauskuus katoaa.

On myös hyvä muistaa, että elämässä on muutakin kuin musisointi. Kun oivalsin, että on ihan okei tehdä välillä muita juttuja - aloittaa uusia harrastuksia ja vaikka matkustella - suhtautumiseni laulamiseen muuttui täysin. Saman oivalluksen myötä aloin myös kehittyä suunnattomasti laulajana.


"Niin pienellä asialla kuin oman ajattelun muutoksella voi saada suuria asioita aikaan. "


Laulaminen on edelleen minulle rakas työ (ja samalla edelleen rakas harrastus), ja nykyään nautin jokaisesta hetkestä. Jos en heti osaa jotain juttua, olen kärsivällinen ja ymmärtäväinen itseäni kohtaan: tämä on uusi haaste kehittymiseni polulla.

Niin pienellä asialla kuin oman ajattelun muutoksella voi saada suuria asioita aikaan.
Jos rakastat laulamista, opi rakastamaan myös sitä oppimisen matkaa jonka harjoittelu automaattisesti tuo mukanaan: jokainen vaikeus on vain porras askeleen korkeammalle.

Epätäydellisyyskin voi olla täydellistä, kun asenne on oikea - tärkeintä ovat ajatukset ja tunteet tekemisen takana.