Sivustomme käyttää evästeitä käyttäjäkokemuksen parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt yksityisyyden suojamme ja evästeiden käytön. ×

Voimakas mieli

Posted by admin at 2:35 PM on May 21, 2018

Share:


Anna Vihonen / Vocal Coach


Tuntuuko sinusta että et osaa laulaa? Tai ajatteletko, että äänesi ei kuulosta hyvältä?
Pysähdy hetkeksi miettimään mistä tuo tuntemus voisi tulla.

Onko sinulle lapsena sanottu että et osaa laulaa, tai hyssytelty kun olet viattomasti rallatellut?
Liittyykö laulamiseen jokin ikävä tilanne esimerkiksi kouluvuosilta?

Todennäköisesti jostakin menneisyydestäsi löytyy muisto, joka linkittyy uskomukseesi että et osaa laulaa.

Olen ollut elämässäni onnekas, sillä vaikka olen laulanut paljon ja pienestä pitäen, minun ei koskaan ole käsketty olla hiljaa. Lauloin kotona, päiväkodissa, pihalla kavereiden kanssa, sukulaisille syntymäpäiväjuhlilla. Minulla oli sävelkorvaa ja laulamistani kehuttiin.
Niinpä en koskaan ole epäillyt, ettenkö voisi laulaa tai uskaltaisi käyttää ääntäni. Päinvastoin, minua on rohkaistu, kannustettu ja tuettu, ja siitä olen äärettömän kiitollinen ja onnellinen.


"Käsityksemme omista kyvyistämme määrittelee hyvin pitkälti sitä, mihin todellisuudessa pystymme."


Kouluiässä minullakin toki tuli vaihe, jolloin en halunnut laulaa julkisesti. Se liittynee kasvamiseen, siihen kun tulee tietoisemmaksi itsestään ja tekemisistään, sekä oppii ympäristön tavoille. Olin rauhallinen ja aika ujokin lapsi, joten julkisesti laulaminen olisi vaatinut aika paljon kannustusta ulkopuolelta. Lauloin kyllä kuorossa, mutta muuten en tuonut innostustani paljon esiin, vaikka laulajan urasta vähän salaa haaveilinkin. Kun palo laulaa kasvoi sisälläni riittävän suureksi, päätin vain uskaltautua esiintymään - ja kun pato kerran oli murrettu, se oli menoa. Olen onnellinen että uskalsin yrittää ja löysin oman porukan musiikin parissa. Nuorena ympäristön tuella ja kannustuksella on suuri vaikutus siihen, millainen käsitys ihmiselle kehittyy omista kyvyistään.

Laulaminen on ollut ihmisille luontainen tapa kautta aikojen ja kulttuurien. Se on liittynyt yhteisöllisyyteen, tarinoiden kertomiseen, erilaisiin rituaaleihin ja seremonioihin… Kun konsertti-kulttuuri on alkanut kehittyä, väli “taiteilijoiden” ja “tavallisten ihmisten” välillä on kasvanut ja samalla on alkanut kehittyä uskomus, että musisointi ei ole kaikki varten. Ajatellaan, että joku on luonnostaan lahjakas, ja joku toinen ei.

Jokaisella on omanlaisensa ääni, sillä jokaisella ihmisellä on omanlaisensa äänihuulet. Fysiologisesti kaikilla on kuitenkin mahdollisuus kehittää omaa ääntään, mikäli innostusta löytyy. Käsityksemme omista kyvyistämme määrittelee hyvin pitkälti sitä, mihin todellisuudessa pystymme.

Ihmisen mieli on hyvin voimakas. Jos uskot itseesi ja kykyihisi, voit yllättyä mihin kaikkeen sinusta on.